Skip to main content

Si njerëz të dashuruar me malet e Kosovës, natyrën dhe njerëzit e saj, ne ishim të etur të takoheshim me pjesëmarrësit tanë dhe të niseshim drejt natyrës emocionuese, thellë në Sharr.

Ne planifikuam me përpikëri ngjarjen dy-ditore, duke koordinuar me kujdes aspekte të tilla si aranzhimet e ushqimit, logjistika e kampingut, prezantimi dhe ecja e ditës pasuese. Gëzimi i planifikimit u shtua kur kuptuam se pjesëmarrësit, të rinj nga Gjakova, Dragashi dhe Deçani, ishin aq të entuziazmuar saqë me vështirësi flinin. Ky projekt do të mbajë përgjithmonë një vend të veçantë në zemrat tona për shkak të kësaj.

Duke kaluar nëpër Gjakovë, autobusin e gjetëm gati me fytyra të gëzuara e të buzëqeshura. Pasi morëm më shumë pjesëmarrës në Dragash, u nisëm për në bazën tonë dhe mikpritësit tanë të hirshëm në N’Bjeshkë të Zapluzës.

Prezantimi interaktiv mbi profesionin e udhërrëfyesit në mal nisi me hyrje dhe anekdota për jetën tonë të zhytur në male, sporte dhe ndërveprime. Ne përcollëm eksplorimin e vazhdueshëm të shtigjeve, produkteve të reja dhe takimin me njerëz të rinj duke ndarë traditat dhe kulturën tonë. Pjesëmarrësit u angazhuan në mënyrë aktive, duke bërë pyetje dhe e strukturuam prezantimin të ishte proaktiv. Turneu që prezantuam ishte i planifikuar të zbatohej në praktikë të nesërmen, duke vendosur bazat dhe duke I trajnaur si duhëhiqet një turne. Ne gjithashtu siguruam njohuri për rolin e një udhërrëfyesi malor, duke u siguruar që pjesëmarrësit të mund të merrnin pjesë aktive në turneun e ardhshëm.

Pas prezantimit tonë, Kaltrina, menaxherja e N’Bjeshke, tregoi historinë e saj dhe shpjegoi zgjedhjen e saj për të jetuar dhe punuar në male. Ajo theksoi potencialin e turizmit malor dhe bëri një ftesë për këdo që është i interesuar të përjetojë industrinë e mikpritjes dhe turizmit.

Të nesërmen në mëngjes, ne u përballëm me sfidën e këndshme të zgjimit të adoleshentëve nga gjumi i tyre i qetë në natyrë. Pas mëngjesit, priste aventura tjetër – një ecje në majën Skarpa. Duke u siguruar që të gjithë ishin të gatshëm dhe të ushqyer mirë, ne filluam ecjen me udhërrëfyes që udhëhiqnin dhe pasonin, duke ofruar shpjegime dhe pushime. Udhëzuesit e rinj u zgjodhën nga grupi ynë për të organizuar ritmin e ecjes, ndalimin dhe shkëmbimin e njohurive rreth maleve, si dhe historisë dhe kulturës së Kosovës.

Gradualisht, ne u ngjitëm në maje, duke ruajtur unitetin tonë si grup. Dita u shpalos në mënyrë spektakolare, me pamje befasuese që justifikuan përpjekjet tona kolektive. Në maje, ne kapëm një fotografi në grup, duke ofruar njohuri për malet dhe vendet përreth. Duke zbritur të gëzuar, mbërritëm në N’Bjeshkë për drekë, ku na priste transporti. Lamtumirat u shkëmbyen me përqafime dhe buzëqeshje të shumta ndërsa pjesëmarrësit tanë u nisën për në shtëpi, të lodhur, por të kënaqur, të mbushur me energji pozitive dhe aftësi të reja.

Ne bëmë pak zgjatje të muskujve për një kohë, duke reflektuar mbi përvojat e pabesueshme të ndara me pjesëmarrësit tanë, përpara se të ktheheshim në shtëpi për të organizuar pajisjet tona dhe për t’u kënaqur me një pushim të merituar. Natyrisht, e nesërmja na gjeti edhe një herë të zhytur në bukurinë e maleve tona, pasi këtu qëndron pasioni ynë i vërtetë.

Ky projekt është zbatuar nga Fondacioni Utalaya dhe është mbështetur nga Ministria e Kulturës, Sportit dhe Rinisë së Kosovës.