Skip to main content

Fondacioni Utalaya, në kuader të iniciativës “Natur Kosovo,” ne muajin qershor dhe tetor 2023,  ka mobilizuar një grup prej 50 nxënësish nga Shkolla Asdreni – Pejë, duke organizuar dy ngjarje me rëndësi thelbësore. Qëllimi kryesor i këtyre aktiviteteve ka qenë njoftimi dhe sensibilizimi i nxënësve në lidhje me themelimet e mbrojtjes së mjedisit, promovimin e turizmit malor të përgjegjshëm, si dhe identifikimin e biodiversitetit dhe potencialit të resurseve natyrore të Kosovës.

Gjithashtu, fondacioni ka vazhduar me realizimin e aktiviteteve edukative në dy shkolla të tjera në qytetin e Pejës, duke përfshirë Shkollën Sh.m.u Tetë Marsi dhe Shkollën Asdreni – Peje, në kornizën e projektit “Natur Kosovo.” Ky projekt, me një qëllim të rëndësishëm edukues, ka gjetur pjesëmarrje aktive nga nxënësit e të gjitha shkollave të përfshira.

Fillimisht, një grup i fëmijëve ka pasur rastin të eksplorojë bukuritë e Kuqishtës nën udhëzimin e guidës malore, Uta Ibrahimi. Ajo ka ndarë me ta eksperiencat e saj dhe i ka inkurajuar ata të shohin natyrën nga një perspektivë e re. Përveç kësaj, ekologja Valentina Uka ka zhvilluar një prezantim dhe kuiz që ka angazhuar fëmijët në mënyrë aktive për të mësuar më shumë rreth biodiversitetit të zonës së bjeshkëve qe i rrethojne.

Gjatë këtyre ngjarjeve, alpinistja dhe guidja malore Uta Ibrahimi ka ndarë eksperiencën e saj si udhërrëfyes malor dhe ka prezantuar projektin “Via Dinarica.” Ekologja Valentina Uka ka prezantuar informacion të vlefshëm mbi florën dhe faunën e Bjeshkëve që rrethojnë qytetin e Pejës.

Ne shprehim falënderime të perzemerta Komunës së Pejës dhe stafit të tyre për mbështetjen e tyre të vazhdueshme në këto ngjarje. Këto aktivitete shërbejnë si një hap i rëndësishëm drejt ngritjes së vetëdijes së fëmijëve për ruajtjen dhe pasurimin e mjedisit tonë natyror.