Skip to main content

Mezi prisnim këtë. Pas muajsh përgatitjesh dhe koordinimi me partnerin/donatorin tonë, UNMIK-un, më në fund e përfunduam njërin prej projekteve tona më emocionuese deri më tani, të titulluar thjesht “Ëay to Go!”. Protagonistët kryesorë në këtë ekspeditë ishin të rinjtë (15-19 vjeç) nga edukimi kryesisht rural, që i përkasin njërit prej shumë komuniteteve etnike lokale (rom, ashkali, serb, egjiptian, turq, boshnjak, shqiptar dhe goran), të cilët. do të bashkoheshin përmes aktiviteteve të ndryshme në natyrë si çiklizmi, vrapimi, kampingu dhe shumë të tjera.

Çfarë donim të arrinim me “Way to Go!” ishte t’u tregonim 50-80 adoleshentëve të ndritur dhe të gëzuar të gjinive të barabarta (përfaqësimi 50/50) se nuk duhet shumë për të pasur jetë më të shëndetshme për ta dhe komunitetet e tyre dhe se përkatësia e tyre etnike nuk duhet t’i pengojë ata të angazhohen në një jetë më të shëndetshme. Përveç kësaj, duke i bashkuar të rinjtë me prejardhje të ndryshme etnike, ne nxitëm marrëdhënie më të shëndetshme mes tyre, duke ndihmuar në ndërtimin e besimit social/procesin e avokimit të tolerancës ndëretnike. Prandaj organizuam 5 aktivitete në 5 qytete: Mitrovica Veriore, Kamenicë, Brezovicë, Prishtinë dhe Pejë.

Sinqerisht, ne thjesht donim t’u ofronim atyre një kohë të mirë – të luanim lojëra dhe të qeshnim me njëri-tjetrin dhe t’u tregonim atyre gjëra emocionuese. Ja çfarë bëmë gjatë këtyre 6 muajve:

Udhëtuam me biçikletë në shi në parkun e Gërmisë në Prishtinë. Për të shënuar Ditën Botërore të Fëmijëve, ne ecëm me biçikleta në shtigjet e lagështa të parkut të Gërmisë, Prishtinë, të udhëhequr nga alpinistja Uta Ibrahimi. Ajo udhëzoi me biçikleta grupin e të rinjve nga komunitetet kryesisht pakicë përreth Gërmisë. Po, binte shi, por kjo thjesht i bëri buzëqeshjet e tyre më të ndritshme dhe e bëri më argëtuese. Ishte kënaqësi të shihje të rinjtë që flisnin dhe ndihmonin njëri-tjetrin të lundronin nëpër një shteg të vështirë dhe të qeshnin ndërsa disa prej tyre binin (lehtësisht) në baltë. “Ishte shumë argëtuese, saqë harrova të gjitha për shiun. Po, kam takuar edhe miq të rinj dhe tani do të përpiqem të përdor më shumë biçikletën time, pasi kjo jo vetëm që do të ndikojë pozitivisht në shëndetin tim, por edhe do të ndihmojë në mbrojtjen e mjedisit” – citohet të ketë thënë një i ri. Pas një drekë të shijshme, grupi pati një diskutim mbi rëndësinë që luajnë biçikletat në ndërtimin e një stili jetese të shëndetshëm dhe

 

Vrapuam në “Shtegun e Shëndetit” i rrethuar me male, në Pejë.

Vend takimi i radhës ishte kinemaja “Anibar”, ku të rinjtë u takuan dhe biseduan, teksa përgatiteshin për një vrapim të shkurtër të udhëhequr nga alpinistja Uta Ibrahimi. Pasi u ngrohën të gjithë dhe u përgatitën, ata u nisën në “Gjurmën e Shëndetit” – një shteg i shkurtër rreth kinemasë Anibar. Ishte e pabesueshme të shihje një grup kaq të larmishëm që vraponin dhe qeshnin së bashku. Pas vrapimit të shkurtër relaksues, grupi u kthye në kinema për t’u çlodhur dhe shoqëruar së bashku, dhe më pas ata ishin gati për një prezantim të shkurtër dhe shfaqjen e filmit të shkurtër “Historia e saj”. Ne patëm një seancë pyetjesh dhe përgjigjesh në lidhje me filmin ku pjesëmarrësit bënë pyetje të ndryshme për procesin e ngjitjes në mal, kënaqësitë që sjell ecja dhe qiellin blu që hasim.

Shëtitëm në Rogane, Kamenicë dhe sodit qiellin e natës nga kampi ynë bazë. Shkolla “Sejdi Kryeziu” në Rogane hapi dyert për nxënësit e katër shkollave: “Deshmoret e Kombit”, “Abdullah Krashnica”, “Gjimnazi Serb Kamenic” si dhe nga shkolla “Rexhep Mala” nga 14 deri në 18 vjeç. ishim gati për të punuar së bashku. Kjo ishte kur filluam të ecnim në “Shtegun Rogane” të improvizuar, të cilëve iu bashkuan mësuesit e këtyre nxënësve. Është gjithmonë e mahnitshme se si një shëtitje e thjeshtë në natyrë mund t’i bëjë këta të rinj të bisedojnë me njëri-tjetrin. Pas kësaj ecjeje të mirë, ne kishim njerëzit nga AstroClub Prishtina që na vendosën me teleskopë dhe ndihmuan të shikonin diellin! Për të përfunduar ditën, ne patëm një garë argëtuese se kush mund ta ngrinte tendën më shpejt! Çuditërisht, të rinjtë ishin vërtet të mirë në këtë dhe shumë ia dolën për t’i vendosur ato mjaft shpejt.

 

Treguam pak dashuri për mjedisin përmes lojërave. Në shkurt të vitit 2023 jemi takuar në Mitrovicën e Veriut, në ambientet e “Shtëpisë së Evropës” – të cilën e falënderojmë për bashkëpunimin. Kësaj radhe kishim të rinj nga Mitrovica Veriore dhe nga rajonet tjera, dhe si mysafir special ekologun Egzon Tahirukaj. I ftuari mbajti një leksion dhe një prezantim rreth ekologjisë, me theks në përgjigjen e pyetjeve të audiencës. Aktiviteti vazhdoi me dokumentarin “Run For Sharr”, dhe në fund Uta Ibrahimi ndau me të rinjtë këshilla të ndryshme se si mund të kemi ndikim të madh në mbrojtjen e mjedisit. Falenderojmë edhe OJQ-të si Me Dore Ne Zemer dhe Community Building Mitrovica për bashkëpunimin e tyre duke i bërë të rinjtë pjesë të aktivitetit.

Pas gjithë kësaj, ne mund të themi me siguri “Ndjekeni këtë rrugë, të rinj!” pasi ata arritën shumë më tepër nga sa mund të kishim imagjinuar ndonjëherë. Ne ende mund të dëgjojmë të qeshurat dhe të shohim buzëqeshjet prej tyre, dhe është diçka që do të na shtyjë të bëjmë gjithnjë e më shumë aktivitete për ta

Projekti “Ëay to Go” zbatohet nga Fondacioni UTALAYA dhe mbështetet nga UNMIK – Misioni i Kombeve të Bashkuara në Kosovë