Skip to main content

Edicioni përurues i EcoFest mblodhi së bashku më shumë se 50 nxënës të shkollave fillore nga Prishtina, të cilët u kënaqën me shumë aktivitete edukative dhe rekreative në natyrë.

EcoFest, një festë e mbrojtjes dhe edukimit për mjedisin, filloi në mënyrë të paharrueshme dhe me ndikim me pjesëmarrjen e nxënësve të dy shkollave fillore të Prishtinës – “Qamil Batalli” dhe “Gjergj Fishta”. Udhëhequr nga alpinistja e njohur Uta Ibrahimi, grupi entuziast nisi një shëtitje piktoreske nga Parku Kombëtar i Gërmisë deri në Bear Sanctuary, një udhëtim nëpër një zonë të harlisur pyjore me mundësinë e zbulimit të kafshëve të egra lokale.

Erlinda Sallauka, një eksperte ekologe me njohuri të gjera të zonës, u dha studentëve një mori informacionesh për florën dhe faunën e larmishme që ata hasën gjatë rrugës. Nxënësit ishin të magjepsur nga llojet e shumta të luleve dhe pemëve dhe të emocionuar nga perspektiva për të takuar kafshë të egra lokale në habitatin e tyre natyror. Ndërsa ecnin, ata diskutuan mënyra të ndryshme për të mbrojtur dhe ruajtur mjedisin natyror, duke shkëmbyer ide dhe mendime me njëri-tjetrin.

Ky aspekt edukativ i ecjes shtoi një shtresë pasuruese në përvojën, duke e bërë atë një përvojë shumë interaktive dhe gjithëpërfshirëse. Studentët ishin plotësisht të angazhuar dhe të zhytur në informacionin dhe diskutimet, dhe ecja dukej se kaloi menjëherë.

 

Me të mbërritur në Bear Sanctuary, studentët u trajtuan me një ushqim të shijshëm dhe pije freskuese. Më pas ata u ftuan të ndiqnin dokumentarin “Vraponi për Sharrin”, një film tërheqës dhe që nxit mendimin që theksoi rëndësinë e mbrojtjes së specieve të rrezikuara dhe habitateve të tyre.

Si një aktivitet shtesë, studentët, së bashku me ekipin në Sanctuary të Ariut, morën pjesë në një ushtrim praktik për mbjelljen e pemëve në oborr. Ky aktivitet jo vetëm që ndihmoi në përforcimin e rëndësisë së ruajtjes së mjedisit, por gjithashtu u dha studentëve një mundësi për të kontribuar aktivisht në ruajtjen e natyrës.

Në përgjithësi, ngjarja e fillimit të EcoFest ishte një sukses i jashtëzakonshëm, duke kombinuar edukimin, ruajtjen dhe aktivitetet praktike për të krijuar një përvojë të paharrueshme dhe pasuruese për studentët e përfshirë. Sigurisht që do të lërë një ndikim të qëndrueshëm në të kuptuarit dhe vlerësimin e tyre të botës natyrore.

Të nesërmen nxënësit e shkollave fillore “Qamil Batalli” dhe “Gjergj Fishta” vazhduan rrugëtimin e tyre EcoFest duke u drejtuar në parkun Taukbahqe në Prishtinë, që ndodhet afër parkut Gërmia. Dita nisi me një stërvitje ushtrimesh argëtuese dhe energjike të drejtuar nga trajnerja e talentuar Erëza Vokshi. Nxënësit ishin plotësisht të angazhuar dhe të gatshëm për aktivitetin e radhës – lyerjen dhe dekorimin e shportave të mbeturinave.

Duke punuar në koordinim me “Hortikultura”, kompani përgjegjëse për grumbullimin dhe menaxhimin e mbeturinave në Prishtinë dhe qytetet përreth, studentët patën mundësinë të kontribuojnë aktivisht në zbukurimin dhe pastërtinë e qytetit. Ata punuan në mënyrë krijuese dhe bashkëpunuese për t’i shndërruar shportat e zakonshme të mbeturinave në vepra arti tërheqëse, dhe më pas i vendosën në zonat ku ishin më të nevojshme.

Për të mbyllur aktivitetet e ditës, studentët morën pjesë në një punëtori frymëzuese me Doruntina Ukimerin, një artiste e talentuar. Me drejtimin e saj, nxënësit krijuan mesazhe me thënie mjedisore, duke reflektuar mbi rëndësinë e ruajtjes dhe mbrojtjes së mjedisit. Më pas ata i vendosën këto mesazhe në vende strategjike përreth parkut, duke inkurajuar të tjerët të bashkohen në përpjekjet për të ruajtur planetin tonë.

Në përgjithësi, dita ishte një kombinim i përsosur i ushtrimeve fizike, kreativitetit dhe shërbimit të komunitetit, duke demonstruar rëndësinë e marrjes së përgjegjësisë personale për mjedisin dhe të punës së bashku për të krijuar ndryshime pozitive. Studentët u larguan duke u ndjerë të fuqizuar dhe të frymëzuar, të gatshëm për të vazhduar të bëjnë ndryshime në komunitetet e tyre dhe më gjerë.

Edhe pse ngjarja zgjati vetëm 2 ditë, ajo ishte e mbushur me aktivitete të shumta që morën më shumë se 50 nxënës të shkollave fillore të përfshirë në aktivitete që ishin krijuar për të vënë në plan të parë mbrojtjen e mjedisit. Me përfundimin e edicionit të parë të projektit, këta fëmijë të shkollave fillore tani janë më të vetëdijshëm për kërcënimet mjedisore, hapat që mund të bëjnë për ta mbrojtur atë dhe kanë krijuar miqësi të reja.

EcoFest synon të edukojë dhe të angazhojë fëmijët e shkollave fillore për të ushtruar praktika mjedisore përmes argëtimit me sporte, aktivitete dhe lojëra të praktikuara në natyrë. Nëpërmjet këtyre aktiviteteve ne ndikojmë në kultivimin e një mentaliteti të shëndetshëm tek brezat e rinj.

EcoFest zbatohet nga Fondacioni Utalaya me mbështetjen e Komuna e Prishtines.